Elektrikli Scooter Kullanımında Uyulması Gereken Kurallar

Yaşamın koşuşturmacası arasında bir yere yetişmek için sıklıkla farklı araçları tercih ediyoruz. Tercih ettiğimiz: otobüs, bisiklet ya da diğer toplu taşıma araçlarına nazaran alternatif fikirler ortaya çıktı. İnovatif fikirlerle gelişmiş ve son senelerde giderek sayısını arttırarak, hemen hemen her sokağın köşesinde denk geldiğimiz elektrikli scooterlar kısa mesafeli yolcuklarda büyük avantajlar sunuyor. Karbon salımı konusunda ciddi çalışmaların ve düzenlemelerin gerçekleştiği  bu günlerde elektrikli çalışan ve ulaşım adına oldukça az enerji ihtiyacı güden bu çevre dostu araçların kullanımı oldukça basittir. Şarjını doldurup istediğiniz yere kolayca park edebileceğiniz elektrikli scooterlerın  kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli kural bulunmaktadır.  Peki bu nokta da dikkat edilmemesi ve uyulması gereken kurallar nedir, ne değildir gelin bunu inceleyelim:

Elektrikli Scooter Sürüşü Esnasında Uyulması Gereken Kurallar

Elektrikli scooter sürüşü esnasında kurallar olabildiğince basitleştirilmiş halde karşımıza çıkıyor. Bu kuralların ise göz ardı edildiği ya da bilinmediği takdirde ise büyük sorunlara yol açacak riskler oluşabilir. Bahsi geçen kurallar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

1- 15 yaşını doldurmamış bireylerin kullanımına açık değildir.

2- Elektrikli Scooter kullanımı sırasında gözden kaçan en büyük hatalardan birisi yaya yollarında kullanımının tercih edilmesidir. Özünde bisiklet yolları veya bisiklet şeridinde kullanılması adına üretilen elektrikli scooterlar bu tarz özelleştirilmiş yollar olmadığı senaryolarda araç yolunda dikkatli bir biçimde kullanılması gerekmektedir.

3- Yine elektrikli scooter kullanımında sık yapılan hatalardan birisi birden fazla kişi ile binilmeye çalışılmasıdır. Tek kişilik kullanım adına üretilmiş olan elektrikli scooterlar birden fazla kişinin binmesi durumunda, dengenin kaybolması ve sürüş esnasında kazaların yaşanmasına kapı aralayabilir.

4- Elektrikli Scooter tercih edildiği zaman o gün tercih ettiğiniz bir ayakkabının da oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var.  Terlik, topuklu ayakkabı gibi elektrikli scooterlar için çok da pratik olmayan ayakkabıları tercih etmemeye özen gösterilmelidir.

5-  Islak ve kaygan zeminler riskli senaryolar için birebirdir. Acil yetişmeniz gereken bir yer varsa ve elektrikli scooter tek tercih edebileceğiniz taşıt değilse bu ortam için uygun bir araç olarak nitelendirilemez. Keza engebeli ve zor yol koşullarında elektrikli scooter kullanımı sizi zorlu durumlar altında bırakabilir.

Not: Olası tehlike senaryolarından ya da doğabilecek kazalardan korunmak adına koruyucu bir ekipman ( profesyonel bisiklet sürücülerinin ekipmanları göz önünde bulundurulabilir ) kullanımı elektrikli scooter deneyiminizi yükseltebilir.

6-  Bulunduğunuz mevsimin zorlu koşulları önceden meteoroloji tarafından kontrol edilip şayet şartlar olumsuzsa olabildiğince elektrikli scooter kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Tıpkı 5. maddede  aktarıldığı gibi mevcut şartlar dikkate alınmalıdır.

7- Araç kullanmadan önce diğer ulaşım araçlarında olduğu alkol ya da aracı kullanımınızı etkileyecek herhangi bir maddeyi almak sürüş veriminizi azaltabilir ve olumsuz sonuçların doğmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden elektrikli scooter kullanırken bu maddelere dikkat etmeye özen göstermelisiniz.

8- Belki de diğer maddeler içerisinde en önem arz eden madde olarak: Elektrikli Scooter kullanımında şov yapmaya kalkışmak, aşırı hız yapmak, artistik hareketlere kalkışmak sizi olumsuz senaryoların içerisinde kalmanıza sebebiyet verebilir. Kullanımı oldukça kolay olan bu aracın suistimal edildiği durumlarda büyük kazalara yol açabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Bu sekiz kurala dikkat ettiğiniz takdirde elektrikli scooter deneyiminizin ve kullanım güvenliğinizin yükseleceğini ön görmekteyiz. Güvenli ve rahat sürüş temenni ediyoruz. İyi günler dileriz.

Elektrikli Scooter Kullanımı İçin Ehliyet Almak Zorunlu mu?

Modern ulaşım araçları denince ilk akla gelen araçlardan olan elektrikli scooterlar, trafiğin sıkışıklığından kaçınmak ve acil bir yere yetişme ihtiyacına yönelik hızlı bir seçenek arayanlar adına  yaratıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, bu araçları kullanırken ehliyet gerekip gerekmediği konusunu belirtmekte fayda var. Elektrikli scooter kullanımında ehliyet gerektirip gerektirmediğine yönelik soruyu basitçe cevaplamak gerekirse: elektrikli scooterın özelliklerine bağlı olarak durum değişebilir.

Eğer tercih ettiğiniz elektrikli scooter 250 Watt’ın altında bir enerji harcıyorsa ve saatte kırk beş km hızın altında gidiyorsa, ruhsat gibi formaliteler gerekmeyebilir. Ancak, bu özelliklere uymayan elektrikli scooterlar içinse senaryo daha farklı. Daha güçlü modellere sahip olan scooterlar için M sınıfı ehliyet gerekmektedir. M sınıfı ehliyet, “moped” olarak da adlandırılan elektrikli bisiklet kullanımı için zorunlu koşulmuş sürücü lisansıdır. Ancak, halihazırda başka bir sürücü belgesine sahipseniz, ek bir lisans almadan rahatça scooter kullanabilirsiniz. Karayolları Müdürlüğü tarafından belirlenen yaş sınırları içinde, mevcut sürücü belgenizle veya ehliyetsiz olarak elektrikli scooterları kullanabilirsiniz. Ek olarak Eğer A, B veya C sınıfı ehliyetiniz varsa, M sınıfı ehliyet almanıza gerek yoktur. Bu ehliyet sınıfları, elektrikli scooter kullanımı için de geçerlidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 – Tüm hakları saklıdır. KartZip tarafından sürdürülmektedir.